Dobra vest za Bor: Raste cena bakra na berzi

01.06.2020

LONDON – Cene bakra zabeležile su u maju drugi uzastopni mesec rasta, delom podstaknute nadom investitora u oporavak i dalje mere fiskalnih i monetarnih stimulusa u Kini, koja je svetski potrošač bakra “broj jedan”.

Iako su tenzije između SAD-a i Kine zbog pandemije korona virusa i novog zakona o bezbednosti Hong Konga ograničile dobitke na kraju mesecam, bakar je na Londonskoj berzi metala zatključen u petak na nivou od 5.332,25 dolara po toni, prenosi CNBC.

Cena crvenog metala na spot tržištu bila je u maju niža za oko 13 posto u odnosu na početak godine, jer je krajem marta potonula na samo 4.617,50 dolara po toni, kada se pandemija Kovid-19 proširila po svetu.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

Analitičari u Bank of America (BofA) podigli su prognozu kretanja cena bakra za 2020, predvidjajući rast za 5,4 procenta, na 5.621 dolara po toni a za 2021. godinu su zadržali projekciju 6.250 dolara po toni.

5 1 vote
Article Rating